Huurprijzen in de vrije sector stijgen harder dan prijzen van koopwoningen. En sinds jaar of drie neemt ook de onderhandelingsruimte voor huurders af.
De huurprijzen in de vrije sector zijn de afgelopen jaren sterker gestegen dan de prijzen van koopwoningen. Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarsvereniging NVM en Ortec Finance dat dinsdag is gepubliceerd.
(klik voor uitvergroting)
Het omslagpunt ligt duidelijk bij de kredietcrisis van 2008, die een implosie van de prijzen van koopwoningen in Nederland veroorzaakte. Dit leidde vanaf 2013 tot een situatie waarin huurprijzen harder zijn gestegen dan koopprijzen (verschil groene lijn en blauwe lijn).
Met de sterkere stijging van de huren ten opzichte van de huizenprijzen is sprake van een duidelijke verandering ten opzichte van eerdere jaren. Tot 2013 waren prijsveranderingen op de huurmarkt juist minder groot dan op de koopmarkt, aldus de onderzoekers. Overigens bleef de ontwikkeling van de huurprijzen in de periode van 2005 tot en met 2015 achter bij de inflatie, de graadmeter voor de stijging van het algemene prijspeil.
Toenemende krapte op de markt voor vrije huurwoningen heeft ook geleid tot minder onderhandelingsruimte voor huurders. Dat is te zien in onderstaande grafiek. De ruimte om af te dingen op een tussenwoning is die 100 dagen te huur staat is gedaald naar minder dan 7 procent.
(klik voor uitvergroting)
Onderstaande grafiek geeft een idee van de onderhandelingsruimte per woningtye. Die is volgens de analyse van Ortec bij tussenwoningen relatief nog een stuk groter dan bij onder meer een galerijflat of benedenwoning. De grafiek geeft weer hoe ver de uiteindelijk afgesproken huur (transactiehuur) onder de oorspronkelijk vraaghuur zit, gemiddeld genomen.
(klik voor uitvergroting)
bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl